/Autoverzekeringen: waar moeten we op letten?

Autoverzekeringen: waar moeten we op letten?

Ondanks dat, we allemaal denken dat we goed kunnen rijden, en misschien we nooit een ongeluk zouden maken. Wij zijn als Nederlanders verplicht in ieder geval een WA-verzekering af te sluiten. Een WA-verzekering staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer jij namelijk zonder deze verzekering een ongeluk veroorzaakt dan moet jij persoonlijk opdraaien voor alle gemaakte schaden en krijg je er vaak nog een boete bovenop omdat je onverzekerd rond hebt gereden. Deze kosten kunnen oplopen tot in de 10-tal duizenden euro’s en geloof me dat kan je nooit ophoesten. Neem daarom ook nooit een auto zonder een WA-verzekering.  Maar waar moet je nou op letten bij het afsluiten van een autoverzekering? Hier onder 5 tips.

Hoe hoog is het enigenrisico?

Verzekeraars mogen zelf bepalen hoe hoog het eigen risico is en soms vragen ze zelfs helemaal niets. Wanneer jij van het ergste uit gaat en ineens 350 moet betalen zonder dat je het kan missen is het zeker een overweging om te kijken naar een autoverzekeraar zonder enigenrisico.

Schade en Nieuwwaarde regeling

Wanneer je een nieuwe auto koopt moet je vooral letten op de nieuwwaarde regeling. Wanneer je namelijk een flinke schade rijdt met je nieuwe auto dan keren sommige verzekeraars je nog de nieuwwaarde van je auto uit. Per verzekeringsmaatschappij is het wee verschillend hoeveel jaar deze regeling geldt.

Schadesturing bij reparatie

Mag je zelf bepalen bij welke garage je je schaden laat herstellen of is er sprake van schadesturing? Hier moet je goed opletten bij het kiezen van een autoverzekeraar want sommige verzekeraars maken afspraken met herstellers en zo kan het soms wel eens voorkomen dat je niet alle schade krijg uitgekeerd.

Kies de juiste verzekeringsvorm

Wanneer je een nieuwe auto hebt dan is het verstandig om een allrisk autoverzekering af te sluiten, dit omdat de schade aan je eigen auto dan ook vergoed wordt ook al is het je eigen schuld. Wanneer je een vrij oude auto hebt is alleen de reguliere WA-verzekering al voldoende, want vaak is de dagwaarden dan niet zoveel meer waard.

Gebruik je schadevrije jaren slim

Wanneer je een aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd op een auto, dan kan je met de tweedehandsautoregeling een lagere premie krijgen voor een tweede auto binnen het gezin. Zoek dit vooral even uit of dit bij jou van toepassing is. Ook wanneer je ongelukjes maakt waarbij de schade kosten laag zullen liggen, kies er dan vooral voor om de schade uit eigen zak te betalen. Dit is dan namelijk niet van invloed op je schadevrije jaren, je premie kan namelijk echt omhoogschieten dankzij een ongeluk.

Voor meer tips neem vooral een kijkje op mannenfocus.nl