/De fabels en feiten over zonnebrandcrème
De fabels en feiten over zonnebrandcrème

De fabels en feiten over zonnebrandcrème

Degene die bruin willen worden, moeten zonnebaden. Tenminste; als je een kleurtje wilt krijgen van de zon. Als je in warme dagen in de zon ligt, is het belangrijk dan je goed zonnebrand aanbrengt. Maar word je wel bruin met zonnebrand op? Laten we de fabels en feiten eens op een rijtje zetten.

Als je een donkere huid hebt, hoef je geen zonderbrand aan te brengen

Dit is niet waar. Je hebt met huidtype 4 of donkerder minder kans om te verbranden of huidkanker te krijgen, maar ook deze huid veroudert sneller als je veel tijd in de zon doorbrengt. Dit kun je tegengaan door een goed product te gebruiken, zoals van het merk Australian Gold.

Door factor 50 word je minder snel bruin

Ook dit is een fabel. Wel is het zo, dat het verschil tussen factor 30 en 50 niet erg groot is. Factor 30 beschermt – als je het goed aanbrengt – al voor 95 procent tegen de zon. Wanneer je snel verbrand is het toch geen overbodige luxe om een zonnebrand van Australian Gold te kiezen die factor 50 heeft.

Als je zonnebrand goed aanbrengt, kun je uren in de zon liggen

Helaas is dit absoluut niet waar. Je kunt niet eindeloos zonnen. Als je bijvoorbeeld een factor 30 aanbrengt, terwijl je normaal gesproken onbeschermd in de zon kunt blijven – zonder rood te worden – gedurende 10 minuten, kun je ongeveer 30 x 10 = 300 minuten beschermd in de zon blijven.​ Toch is het zo dat er een beetje UV door de zonnebrandcrème heen komt en dat is na een bepaalde periode simpelweg te groot. Hiernaast zweet je de zonnebrand ook nog eens van je lichaam af. Zorg er dus voor dat je elke twee uur jezelf opnieuw insmeert.

Zonnebrandcrème kan bederven

Dit is dat helaas wel weer waar. Vaak kun je de zonbescherming ongeveer een jaar gebruiken, soms kan het minder zijn. Check gewoon even de houdbaarheidsdatum! Probeer de fles in ieder geval altijd in de schaduw te bewaren.​