/De voordelen van kurkuma en hoe je deze aan een gezond dieet toevoegt

De voordelen van kurkuma en hoe je deze aan een gezond dieet toevoegt

Kurkuma is een trendy specerij uit India dat veel in curries wordt gebruit en vele gezondheidsvoordelen heeft. Maar zit je ook met de vraag: Hoeveel moet ik elke dag innemen? Moet ik in plaats daarvan een supplement nemen?

Wat is kurkuma?

Kurkumawortel, die Indiase curry en mosterd hun kenmerkende gele kleur geeft, wordt al duizenden jaren in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde gebruikt om een ​​verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen. Pas onlangs heeft het kruid de aandacht van wetenschappers gekregen vanwege zijn krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoek suggereert dat extracten van kurkuma symptomen van indigestie kunnen verlichten, prikkelbare darmsyndroom kunnen voorkomen en kniepijn veroorzaakt door artrose kunnen verlichten. De gezondheidsvoordelen van kurkuma worden toegeschreven aan een actief ingrediënt dat curcumine wordt genoemd.

Je kunt kurkuma als verse wortel kopen in natuurvoedingswinkels (het lijkt op gemberwortel), in capsules met poeder bij de Kurkumaspecialist en in tinctuurvorm. Curcumine wordt verkocht als supplement in capsules. Supplementen kunnen het beste met voedsel worden ingenomen om de opname van curcumine te vergroten.

Ondanks het feit dat kurkuma jarenlang traditioneel wordt gebruikt en enig voorlopig bewijs van gezondheidsvoordelen heeft, is het nog steeds een onbewezen behandeling. Als zodanig is er geen standaarddosis van een kurkuma- of curcuminesupplement om in te nemen. Praat met uw zorgverzekeraar om te bepalen welk supplement – en hoeveel – geschikt voor u is.

Hoe voeg je kurkuma toe aan je voeding?

Dat gezegd hebbende, verse kurkumawortel of gemalen kurkuma-kruiden zijn een gezonde aanvulling op uw dieet. Voeg geraspte kurkumawortel of een snufje kurkumapoeder toe aan smoothies, rijst en quinoa (tijdens het koken), curries, soepen, roerbakgerechten, eiergerechten en dipsauzen.

Bij gebruik als specerij in voedingsmiddelen wordt kurkuma als veilig beschouwd. Kurkuma- en curcumine supplementen zijn echter mogelijk niet voor iedereen veilig. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten het gebruik ervan vermijden. Mensen met galstenen, mensen met bloedingsstoornissen en mensen die medicatie voor diabetes gebruiken, moeten hun arts raadplegen voordat ze kurkuma of curcumine gebruiken.

TAGS: