/Eerste hulp bij schoonmaken: 3 tips voor een betere hygiëne in huis!

Eerste hulp bij schoonmaken: 3 tips voor een betere hygiëne in huis!

Bijna niemand is écht dol op schoonmaken. Het wordt gezien als noodzakelijk kwaad. Toch kan je het je niet veroorloven om het huishouden te laten versloffen. Goede hygiëne is van essentieel belang in huis. Niet alleen voor het wooncomfort, maar ook voor de algehele gezondheid. Het is dus misschien niet je hobby, maar wel belangrijk om te doen.

Merk je dat het huishouden toch vaker versloft dan je zelf zou willen? En kan je wel wat hulp gebruiken om het niet alleen op orde te krijgen, maar ook zo te houden? Maak dan gebruik van de volgende drie tips en geniet standaard van een betere hygiëne in huis.

1.      Zet de dagelijkse klusjes in je telefoon

Er zijn van die dingen die dagelijks moeten worden gedaan, maar je misschien toch al snel vergeet. Het huishouden moet eigenlijk geautomatiseerd worden. Net zoals je het heel normaal vindt om doordeweeks je wekker te zetten voor het werk en drie keer per dag een goede maaltijd te nuttigen. Schoonmaken is net zo belangrijk. Begin met het automatiseren door meldingen in je telefoon te zetten. Deze klusjes hoeven helemaal niet veel tijd te kosten.

Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van toilet spray om het toilet even snel op te frissen, maar ook aan het in- en uitladen van de vaatwasser, de was te drogen, een doekje over de keuken halen, enzovoorts. Als je deze klusjes goed bij houdt, scheelt dit je uiteindelijk een hoop werk en ziet het huis er eigenlijk altijd fris uit.

2.      Maak een schoonmaakschema

We zijn door de jaren heen steeds drukker geworden. Het is dan ook niet zo gek dat schoonmaken op een lager pitje is komen te staan. Daar heb je simpelweg weinig zin in als je net een 40-urige werkweek achter de rug hebt. Je gaat veel liever in de weekenden lekker weg met vrienden of andere leuke dingen doen.

Wil je voorkomen dat je straks op vrije dagen alleen maar aan het poetsen bent? Maak dan een strak schoonmaakschema en hou je hier ook aan. Probeer de grootste klussen te verspreiden over de week. Denk aan maandag de badkamer schoonmaken, dinsdag de keuken grondig aanpakken, woensdag stoffen, donderdag beneden stofzuigen en dweilen en vrijdag boven de vloer doen. Dit in combinatie met de dagelijkse klussen zorgt er voor dat je het weekend vrij kan houden voor leuke dingen. Het vraagt wel om de nodige discipline.

3.      Hulp in de huishouding

Lukt het je door drukte echt niet om zelf het huishouden bij te houden? Laat dit dan niet langdurig liggen, maar ga op zoek naar een andere oplossing. Het is heel ongezond om het huishouden te laten voor wat het is. Bovendien kan het je ook op kosten jagen als dingen hierdoor kapot gaan. In dat geval is het beter om hulp in de huishouding in te schakelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel mensen die zich hiervoor aanbieden. Dat geeft iets meer verlichting en dan weet je in elk geval zeker dat de hygiëne in huis goed is.