/Handige tips voor echte werkmannen
Tips voor werkmannen

Handige tips voor echte werkmannen

Werk jij in de bouw of ben je schilder? Veilig werken is ontzettend belangrijk, niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook die van je collega’s. Je werkt vaak op werkvloeren met verschillende hoogtes, zoals een magazijn, of je werkt met hoge te bewerken muren. Wij geven jou tips om je werk aangenamer en veiliger te maken. Want een ongeluk zit in een klein hoekje!

  1. Een belangrijk onderdeel van werken in de bouw is het dragen van veiligheidsmiddelen in de vorm van kleding, stevige werkschoenen en een helm. Hoofdbescherming op de bouwplaats is absoluut een vereiste. Draag dus altijd een veiligheidshelm of stootpet. Ook gehoorbescherming kan belangrijk zijn. Het is zelfs verplicht om bij een geluidsniveau vanaf 80 dB oordoppen of oorkappen te dragen. Zorg dat je deze dan ook altijd bij je hebt. Net zo belangrijk zijn veiligheidsbrillen. Je ogen zijn je kostbaar, dus zorg dat je ook altijd een veiligheidsbril draagt tijdens werkzaamheden waarbij je ogen beschadigd kunnen raken.
  2. Om je werk zo aangenaam mogelijk te maken, kun je het beste gebruik maken van goede werk materialen zoals trappen en ladders, die je werk verlichten en uiteraard veiliger maken. Werk je bijvoorbeeld in een groot magazijn, dan is  het handig om een verrijdbare trap met bordes te gebruiken. De Klimexpert heeft een groot aanbod ladders en trappen voor glazenwassers, bouwvakkers, dakdekkers, schilders, hoveniers etc. zodat je veilig en snel kunt werken. De ladders zijn in de praktijk breed toepasbaar en zijn gemaakt van een topkwaliteit.
  3. Controleer je materialen goed. Controleer regelmatig of je steiger, trap, ladder etc nog wel aan alle veiligheidseisen voldoen. Beter een keer te vaak gecontroleerd dan een ongelukje!
  4. Stel je bent ondernemer en hebt werknemers voor je werken, verzeker jezelf tegen risico’s in de bouw. Stel je voor dat een werknemer van een steiger valt, dan wil je hier uiteraard goed voor verzekerd zijn. Ben je zelf werknemer, check dan bij je werkgever of je goed verzekerd bent tegen ongevallen.
  5. Houd rekening met tegenslag. Het kan helaas gebeuren dat werkzaamheden wegens omstandigheden niet door gaan of uitlopen. Rekening houden met tegenslagen, voorkomt teleurstellingen. Vaak gebeuren deze tegenslagen volledig buiten je macht, trek het je dus ook niet persoonlijk aan.