/Hoe herken je een cocaïneverslaving?

Hoe herken je een cocaïneverslaving?

Cocaïne is de oorzaak van duizenden overdoses en fysieke complicaties die elk jaar leiden tot bezoeken aan de spoedeisende hulp. Deze drug is een van de meest misbruikte stimulerende middelen. Een cocaïneverslaving leidt tot extreme psychologische en fysieke gevolgen die niet alleen blijvende gevolgen kunnen hebben voor de gebruikers, maar ook voor de mensen om hen heen. Cocaïne wordt al decennia over de hele wereld misbruikt en is een van de oudst bekende drugs. Als zich een toestand voordoet waarbij iemand mentaal en fysiek afhankelijk is van deze poedervormige, witte harddrug is sprake van een verslaving. Cocaïne – ook wel bekend als coke – geeft de gebruiker in korte tijd veel energie en zelfvertrouwen. Maar deze effecten zijn slechts van korte duur. Dit maakt dat cocaïne ontzettend verslavend is en de verleiding om meer van de drug te gebruiken, is vaak te groot om te weerstaan.

Het herkennen van cocaïnegebruik

Vermoed je dat iemand in je naaste omgeving coke gebruikt en vraag jij jezelf af: hoe herken je een coke verslaving? Zowel uiterlijke kenmerken als afwijkend gedrag kunnen op cocaïnegebruik duiden: 

• Energieke en zelfverzekerde uitstraling, maar ook snel geïrriteerd en rusteloos gedrag;

• Iemand praat zelf heel veel maar luistert nauwelijks of niet naar anderen;

• Vaak last van de neus, regelmatig toiletbezoek en veel alcohol drinken;

• Ontwijkende blik, strakke gelaatsuitdrukking;

• Bleek gezicht, gewichtsverlies, wijde pupillen en rode ogen.

Wat zijn de gevolgen van een verslaving aan cocaïne? 

Cocaïne is erg schadelijk voor het lichaam. Het risico op cocaïneverslaving is met name groot als de coke wordt gebruikt om het zelfvertrouwen te vergroten of om stress tijdelijk te verlichten. Als er sprake is van herhaaldelijk gebruik, is de kans groot dat iemand verslaafd aan cocaïne raakt en deze toestand kan zich snel voordoen. Bij snuiven lost het middel op in het neusslijmvlies en komt vervolgens in het bloed terecht. Hoewel cocaïne snel werkt, houdt het effect maar ongeveer een half uur aan en daarom wil iemand die eraan verslaafd is het middel snel weer gebruiken. In het bijzonder omdat die zich als de drug is uitgewerkt meestal onrustig, depressief of angstig voelt. Dit kan soms zelfs leiden tot paniekaanvallen of psychoses. Vaak zal de dwang om deze gevaarlijke drug te gebruiken ertoe leiden dat mensen die aan een cocaïneverslaving lijden, het middel zo vaak gebruiken dat ze ernstige bijwerkingen ervaren die hen fysiek, mentaal en emotioneel treffen. 

Ook doen ze ondertussen hun dierbaren pijn. Een cocaïneverslaving kan leiden tot financiële problemen, emotionele trauma’s bij gezinnen en een reeks complicaties die de juiste professionele hulp vereisen om te genezen.

Van een cocaïneverslaving herstellen 

Hoewel cocaïne een zeer verslavend middel is en een vreselijke vernietiging van iemands leven kan aanrichten, is er hulp. Een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling biedt herstel-oplossingen voor mensen met een verslaving aan cocaïne. Deze oplossingen variëren van ambulante ondersteuningsgroepen tot intramurale zorg. Als iemand bereid is om hulp te zoeken en te aanvaarden wanneer die wordt aangeboden, kan een cocaïneverslaving tot het verleden behoren. Hetzelfde geldt voor een verslaving aan andere middelen, zoals aan pijnstillers of medicijnen. Dit type verslavingen komt ook steeds vaker voor en dat wordt onder andere veroorzaakt doordat ziekenhuizen steeds meer inzetten op pijnbestrijding en makkelijker medicijnen voorschrijven. 

De specialisten van een verslavingszorginstelling kunnen je er alles over vertellen en kunnen je helpen om de symptomen van een medicijnverslaving te herkennen. Net zoals bij een cocaïneverslaving voelt iemand met een verslaving aan medicijnen zich niet meer prettig zonder het gebruik van medicatie, heeft die last van ontwenningsverschijnselen bij het niet gebruiken van het medicijn en denkt die niet meer zonder medicatie te kunnen leven.