/Modieus en een bijdrage aan gezondheid gaan echt samen

Modieus en een bijdrage aan gezondheid gaan echt samen

We zijn gewend geraakt aan het gegeven dat velen van ons dagelijks wat af rennen of rijden. Stress en vermoeidheid liggen voortdurend op de loer. Het onderhouden van een bewust privéleven vaak samen met een drukke baan veel van onze tijd op. Daarnaast besteden mannen ook steeds meer tijd aan het uiterlijk. Een regelmatig bezoek aan de barbershop en de sportschool zijn hier typische voorbeelden van. Het oog wil immers ook wat en de tijd dat uiterlijke verzorging voornamelijk aan vrouwen was besteed ligt gelukkig al ver achter ons. Hoe dan ook, we komen vaak tijd te kort om al die dagelijkse zaken in een dag te verpakken en er daarnaast nog ruimte over blijft voor een goede nachtrust.

Om ervoor te zorgen dat we enigszins gezond kunnen blijven functioneren is het van wezenlijk belang om stress en overmatige vermoeidheid te voorkomen, of in ieder geval tijdig de kop in te drukken. Tussen de dagelijkse werkzaamheden door is het daarom raadzaam regelmatig een korte pauze in te lassen en je even los te maken van hetgeen waar je op dat moment mee bezig bent. Zorg daarnaast dagelijks voor gezonde voeding waar voldoende energie, vitaminen en mineralen in zitten. Begin ondanks de drukte van de met een voedzaam ontbijt. Het is immers de belangrijkste maaltijd van de dag waarop je tot de lunch moet teren. Besteed ook aandacht aan je lunch en nuttig die zoveel als mogelijk in alle rust. Tegenwoordig zijn er handige lunchboxen te koop waarin je een thuis gemaakte lekkere en gezonde lunch kunt bewaren. Mocht je dan in voorkomende gevallen net te weinig tijd hebben om een gezonde avondmaaltijd te bereiden of te nuttigen, dan heb je het dagelijks portie gezonde voeding in ieder geval binnen.

Gezond en voldoende bewegen schiet er ook maar al te vaak bij in. Creëer daar ook tijd voor. Of je nu actief deelneemt aan een sportactiviteit of gaat wandelen, oefeningen doet, het maakt niet uit. Elke vorm van beweging draagt bij aan een gezond lichaam en een gezonde geest. Als je creatief omgaat met je tijd is er feitelijk altijd wel een moment van bewuste beweging mogelijk. Doe je voornamelijk werk vanachter een beeldscherm, blijf dan niet té lang in een zithouding. Daar is het menselijk lichaam nu eenmaal niet voor gemaakt. Als het moeilijk is om de momenten zelf te bepalen wanneer het tijd is voor korte pauze, dan bestaat er software die je achter een beeldscherm door de dag heen leidt met zogenaamde ‘micropauzes’. In deze pauzes verschijnt dan op je beeldscherm een instructie om even te ontspannen. We zijn ons vaak onvoldoende bewust van het feit dat we nagenoeg de hele dag door naar beeldschermen zitten te kijken, ook in onze privétijd. We kunnen vaak ook niet meer zonder onze smartphones, tablets en laptops. De beeldschermen van die apparaten stralen een voor de ogen ongezond blauw licht uit dat vervolgens weer van invloed is op onze gezondheid. Het veelvuldig blootgesteld worden aan dat blauwe licht kan ervoor zorgen dat er in meer of mindere mate gezondheidsklachten ontstaan als vermoeidheid, slaapgebrek of een pijnlijke nek en schouders. Bovendien kunnen onze ogen (ernstig) aangetast worden. Zorg daarom dat je je ogen beschermd tegen dat schadelijke blauwe licht met een beeldschermbril. Zo kun je op een relatief eenvoudige en betaalbare manier een bijdrage leveren aan het voorkomen van klachten als gevolg van beeldschermgebruik. Een beeldschermbril is namelijk voorzien van een filter dat het schadelijke blauwe licht blokkeert. Deze brillen zijn verkrijgbaar in modieuze uitvoeringen, zowel op sterkte als zonder sterkte.