/Portes du Soleil, walhalla voor elke wintersportfanaat

Portes du Soleil, walhalla voor elke wintersportfanaat

Heb jij je voorgenomen om de komende winter lekker te gaan skiën of snowboarden en ben je een echte wintersportfanaat? Dan ben je je nu waarschijnlijk al aan het beramen op een mooie bestemming. Er zijn meerdere factoren waaraan het ideale wintersportgebied moet voldoen, en dat is niet in de laatste plaats het weer. Iedereen heeft zo zijn eigen interpretatie van het ideale wintersportweer. Over het algemeen zijn de hoeveelheid sneeuw en sneeuwzekerheid de belangrijkste factoren bij het selecteren van een skigebied. Daar staat wel tegenover dat de pistes niet goed kunnen worden geprepareerd als het dagenlang achter elkaar blijft sneeuwen. Voor veel mensen ziet het ideale beeld van een vakantie in de bergen eruit als een wintersportvakantie met veel zon. Maar de sneeuw op de pistes kan papperig worden als de zon de hele tijd schijnt, en dan wordt het loodzwaar om te skiën of snowboarden. 

Ben jij op zoek naar een wintersportgebied waar je onder goede omstandigheden kunt wintersporten omdat sneeuw en zon elkaar afwisselen? In dit blog inspireren we je graag met het fenomenaal mooie skigebied Portes du Soleil, een populair gebied dat zowel Frankrijk als Zwitserland bestrijkt. 

Uitgestrekt skigebied

Met maar liefst 650 kilometer aan pistes is Portes du Soleil een van de grootste wintersportgebieden ter wereld. In het uitgestrekte skigebied dat is gelegen in de Franse Alpen én de Zwitserse Alpen, vind je oneindig veel mogelijkheden voor het maken van onvergetelijk mooie dagtochten. De gemiddelde wintersporter die zich wil begeven op pistes die overwegend blauw en rood zijn, is in Portes du Soleil goed op z’n plek. Hetzelfde geldt voor het skigebied Abondance. Met de legendarische La Coup du Monde en Le Mur heeft het skigebied ook alles in huis voor de meer doorgewinterde skiër of snowboarder die zich op zwarte pistes wil begeven. La Coup du Monde en Le Mur staan bekend als de pistes van de Alpen die het moeilijkst zijn te bedwingen. Portes du Soleil telt in totaal 380 kilometer rode, 170 kilometer blauwe pistes en 100 kilometer zwarte pistes. 

Perfecte sneeuwcondities 

Er zijn bij de liften nauwelijks wachtrijen omdat het liften-netwerk in de afgelopen jaren flink is uitgebreid en gemoderniseerd. Als je het leuk vindt om op een dag langs meerdere dorpen te skiën, is dat dus prima mogelijk. Een ander groot pluspunt van Portes du Soleil is de weidsheid van het wintersportgebied, perfect dus als je fanatieke ski-safari’s wilt maken. Dat kan over de prachtige skipistes in de Alpen van dorp naar dorp, vallei naar vallei en zelfs van land naar land, zoals van het Franse Châtel naar het Zwitserse Morgins. Ook een tocht van het Franse Les Gets naar het Zwitserse Champoussin is schitterend. Elke plaat heeft een eigen karakter, zoals het moderne Avoriaz, het charmante dorp Châtel en het levendige chaletdorp Morzine. Om te lunchen en dineren, heb je volop keuze uit sfeervolle restaurants en knusse berghutten die je onderweg tegenkomt. ‘s Avonds is het goed toeven in een luxe chalet op een stijlvol vijfsterrenresort dat centraal in het wintersportgebied is te vinden. 

In Portes du Soleil is het meestal minder koud en guur dan in hoger gelegen wintersportgebieden en dat komt doordat het gebied relatief laag is gelegen. Om je een idee te geven: het hoogste punt van Portes du Soleil ligt op 2466 meter in het Franse Les Hauts Forts. Desondanks zijn de sneeuwcondities er over het algemeen perfect. De allerhoogste sneeuwhoogte die op de berg ooit is gemeten, is maar liefst 170 centimeter!