/Sauna-etiquette: the do’s and dont’s

Sauna-etiquette: the do’s and dont’s

Het probleem met ongeschreven regels is dat je, zelfs wal s je geen kwaad bedoelt, iemand zou kunnen verstoren of beledigen zonder te weten dat je iets verkeerd doet. Het bezit van een persoonlijke sauna betekent dat je sommige van deze verborgen conventies kunt omzeilen, maar in een omgeving die zo intiem is als een openbare sauna, een hete spa, een stoombad of iets dergelijks, raden we jou altijd aan om volledig te begrijpen hoe je respectvol moet handelen. 

Daarom hebben we deze gids over sauna-etiquette samengesteld om zowel nieuwkomers als veteranen te helpen. Vaak komen toch echt dezelfde vragen terug en die worden gewoon weer opnieuw gesteld. In dit artikel komen de antwoorden op de vragen naar voren.

Houd het geluid laag

We komen altijd in de verleiding om onze favoriete volksliederen onder de douche te zingen, maar het gebruik van een sauna is veel meer een serene ervaring. Onthoud dat het een plaats is die bekend staat om stilte en rust, en je moet altijd rekening houden met andere mensen om je heen; dus houd die gesprekken stil. Tenzij jij en je vriend(in) alleen zijn en in dit geval kan jij je hoofd eraf praten zolang het in de sauna blijft.

Train niet in de sauna

Er is niets stil of rustig aan het gekreun en gegrom van iemand die aan het trainen is. We leven in een drukke samenleving en multitasken is voor sommige mensen een essentieel onderdeel van het leven, maar squatten in een sauna is niet hetzelfde als tandenpoetsen onder de douche. Je zou kunnen uitglijden en jezelf pijn doen, of zelfs iemand anders die gewoon de middag in een ontspannen gemoedstoestand wil doorbrengen. 

Het duurt niet lang om de sauna in of uit te gaan

Sauna’s zijn over het algemeen vrij klein van opzet, zodat de stoom meer gefocust en gecondenseerd is in één gebied in plaats van in een grote ruimte. Daarom moet je er bij het in- en uitstappen op letten dat je de deur niet te lang open laat staan, omdat de temperatuur daalt en stoom kan ontsnappen.

Mensen zullen het echter begrijpen als je weggaat om af te koelen en dan weer naar binnen gaat, omdat dit een essentieel onderdeel is van het leren gebruiken van een sauna. Zorg ervoor dat de deur achter je sluit. Pak je strandlaken groot of je saunahanddoek en loop gewoon rustig, maar toch snel de sauna uit.