/Tips om als een ware kenner Whisky te drinken
whisky in een glas

Tips om als een ware kenner Whisky te drinken

Whisky is niet zomaar een drankje, het is een ervaring die je moet ondersteunen met de juiste omstandigheden. We hebben een aantal tips verzameld waar je echt aan moet denken als jij de juiste whisky wilt drinken.

Kies de juiste smaak

Er is enorm veel keuze binnen de wereld van de whisky, en ze hebben allemaal net even een andere smaak. Hoe kies je de juiste? Ga naar een slijterij of proeverij en probeer gewoon wat uit. Doe dit met je tong, maar ook met je neus. Er zitten veel nuances in verschillende whisky’s, maar grote pilaren binnen de smaakervaring zijn onder andere zoet, rokerig, kruidig, zacht en pittig. Het is essentieel om hier een goede balans in te vinden.

Drink het uit het juiste glas

Een groot onderdeel van de whiskyervaring is gebaseerd op waar je het uit drinkt. Verschillende materialen hebben verschillende invloeden op de smaak van de whisky, en dus is glas over het algemeen het meest populair. De meest uitgewerkte vorm voor een whiskyglas zijn de tumbler en tulpvormige glazen. Deze zijn aan de hals smaller, waardoor de geuren en smaken geconcentreerder zijn op de plek waar jij jouw mond zet. Zo word de whisky extra smaakvol. Uiteraard zit dit ook vast aan smaak. Misschien dat je een plastic beker met brede hals fijner vind omdat de whisky dan juist wat minder sterk smaakt, bijvoorbeeld.

Drink je puur of verdunt?

Water bij de wijn doen, dat hoort niet. Water bij de whisky doen is een stuk normaler. Het staat bekend om zijn sterk, krachtig profiel, maar als je gewoon de smaak wilt proeven zonder dat het te zwaar valt, kun je er wat water bij doen. We spreken hier dan over druppels water, geen hele scheuten. Een aantal druppels kunnen al heel wat betekenen. Houd er ook rekening mee dat als je ijsklontjes in de whisky doet, deze langzaam smelten en best wat water door je whisky zal mixen. In dat geval kun je kiezen voor whiskystenen.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op mannenfocus.nl