/Tips voor het bewaren van chocolade en pralines
Pralines groothandel

Tips voor het bewaren van chocolade en pralines

Chocolade is vergelijkbaar met wijn. Ze hebben duidelijk iets gemeen. Als je ze op de juiste manier bewaart, behouden ze hun specifieke smaak. Net als wijn is chocolade gevoelig voor de omgeving waarin je het bewaart. Het behoudt al zijn smaken in de juiste omstandigheden.

Wat is de ideale omgevingstemperatuur?

Sommige mensen bewaren chocolade in de koelkast, terwijl anderen ze in de keukenkast leggen. Dit is een slecht idee en geen goede plek om je chocolade te bewaren. Plaats dus geen chocolade in de koelkast, deze wordt wit en verliest zijn smaak. Chocolade absorbeert gemakkelijk geuren van wat er ook in de koelkast staat (Roquefort-kaas, lamscurry – je snapt het wel). Vocht in de koelkast kan ook leiden tot ‘suikerbloei’, wat betekent dat de suiker naar de oppervlakte stijgt en de chocolade verkleurt (wat geen effect heeft op de smaak, maar er niet al te aantrekkelijk uitziet).

Bewaar uw chocolade ook niet bij omgevingstemperaturen boven 19 ° C. Door de aanwezigheid van vet wordt deze te zacht. Chocolatiers adviseren een temperatuur van 12 tot 18 ° C, afhankelijk van het type. Controleer ook wat er op de verpakking staat.

Conclusie: bewaar het op een koele, droge plaats. Bij een vochtigheid van minder dan 55%, blijft de emulsie van vaste stoffen en cacaoboter maandenlang stabiel. Maar zelfs op een koele, droge plaats: vergeet niet dat cacaoboter (het plantaardige vet in chocolade) de geur van wat er omheen ligt opneemt. Dus tenzij u wilt dat uw pralines naar vanille-extract of knoflookpoeder smaken, volg je de volgende bewaartips.

Goede bewaartips voor chocolade

• Sluit de chocolade en pralines af in een luchtdichte container. Hierdoor komt de chocolade niet in aanraking geuren van ander voedsel.

• Bescherm de chocolade tegen licht en vocht. Anders gaan alle heerlijke smaken verloren. Op deze manier gaat de chocolade een tijdje mee. Donkere chocolade wel tot twee jaar. En witte chocolade tot vier maanden. Pralines, kunnen zo ongeveer drie tot vier maanden worden bewaart (tenzij ze  vol conserveermiddelen zitten).

• Het is het beste om chocolade bij een constante temperatuur in een droge, donkere ruimte op te slaan.

Op zoek naar ambachtelijke Belgische chocolade voor feestjes, bruiloften of voor de bakkerij? In België vind je een chocolade groothandel van verse producten. Natuurlijk bevatten die chocolaatjes geen conserveermiddelen of additieven. Echt een aanrader. Heerlijk om te geven en te krijgen. Voor onze bruiloft hebben wij bij deze pralines groothandel onze chocolaatjes besteld.

Nog een laatste tip voor als je de pralines  langer moet bewaren: voor een duur van zes maanden tot een jaar kan de vriezer uw vriend zijn. Voordat je ze in de vriezer plaatst, plaats de container eerst 24 uur in de koelkast (dit voorkomt temperatuur schokken en helpt de textuur te behouden).  Om de chocolade uit de vriezer te halen – keert u gewoon de stappen om. Ga van vriezer naar de koelkast, wacht 24 uur, haal ze uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen voordat je ze uiteindelijk op eet. (Eet je chocolade altijd op kamertemperatuur, vooral truffels!)