/Varieer je deadlift voor maximaal resultaat!

Varieer je deadlift voor maximaal resultaat!

De deadlift is meestal een vast onderdeel van een workout. Want dit is een van de beste compound oefeningen die er zijn. Maar als je goed kijkt in de gym dan zie je meestal de standaard deadlift variant. En eigenlijk is dat zonde, want door verschillende deadlift varianten te gebruiken, spreek je andere spiergroepen beter aan en behaal je meer resultaat. Dus onderstaande de voor- en nadelen van een paar verschillende variaties op de standaard deadlift.

Sumo Deadlift

Deze variant heet zo omdat je met je benen wijd staat (zoals een sumoworstelaar) en je de halterstang tussen je knieën vastpakt. De sumo deadlift vermindert de druk op je onderrug, daarnaast worden je quads, hamstrings en heupen extra aangesproken. Deze variant is goed om je mobiliteit van je heupen te verbeteren. Ook pak je met een sumo deadlift vaak meer halterschijven van de grond: een goede oefening dus om meer kracht te krijgen.

Romanian Deadlift

Waar de standaard deadlift eindigt en begint met de halterstang op de grond, bij de Romanian variant raakt de halter de grond niet. Hierdoor zal bij deze variant meer nadruk liggen op je benen, waarbij de standaard deadlift een oefening is waarbij je (bijna) alle spiergroepen in je lichaam gebruikt. De Romanian deadlift is dus perfect voor leg day!

Stiff Legged Deadlift

Deze deadlift variant -de naam geeft het al aan- zijn je benen zo stijf mogelijk. Je tilt de halter dus met name vanuit je rug en heupen. Zoals bij veel deadlift varianten, zijn ‘stiffies’ zowel geliefd als gehaat. Je zet jezelf namelijk in een hele oncomfortabele positie, met een rechte rug en gestrekte benen. Maar uiteraard heeft dit wel voordelen: wanneer je de standaard deadlift doet merk je dat deze extra goed voelen omdat je hamstrings en heupen meer gewicht kunnen tillen.

Varieer, leer en wordt sterker

Zoals je leest kun je met de deadlift eindeloos variëren. Alleen hierom al is deze oefening een must voor iedere krachtsporter. Wanneer je de volgende keer weer die halterschijven op je stang legt, probeer dan ook eens de andere varianten. Je zult merken dat je zo meerdere spiergroepen extra prikkelt en sneller progressie boekt.