/Welk materiaal is het beste voor tuinmeubilair?

Welk materiaal is het beste voor tuinmeubilair?

Op een warme dag is het altijd lekker om in de tuin te ontspannen. Lekker een dagje in de stoel zitten en even nergens aan denken. Het is belangrijk om het juiste tuinmeubilair te hebben, want je wilt wel comfortabel zitten. 

Het kiezen van de juiste tuinmeubelen is een lastige keuze. Een tuinstoel staat vaak buiten en moet dus stevig zijn en van goede kwaliteit zijn. De kwaliteit zit hem vooral in de materiaalkeuze. Er zijn heel veel verschillende soorten materialen in de wereld. Veel daarvan zijn geschikt om meubels van te maken. Ieder materiaal heeft wel zijn voor- en nadelen. Vroeger werd vooral hout gebruikt, maar tegenwoordig worden alternatieve afwerkingen steeds populairder. Vooral aluminium en kunststof zijn heel populair. Deze hebben veel meer voordelen dan hout. In deze blog hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Nadelen hout

Hout is al heel lang het meest gebruikte materiaal voor meubels en producten. Alleen de laatste tijd kiezen mensen steeds vaker voor alternatieve afwerkingen, zoals kunststof of aluminium. De reden voor deze verschuiving is vooral de kwaliteit en duurzaamheid van de materialen. Hout heeft veel onderhoud nodig, want anders gaat het rotten of afbreken. Daarnaast stelt dit onderhoud het alleen maar uit, want op een gegeven moment gaat het hout alsnog rotten. Hoeveel aandacht je er ook aan besteed. 

Alternatieven

Gelukkig zijn er nog genoeg alternatieven die geen onderhoud nodig hebben. Een kunststof tafel kan heel het jaar door buiten staan en de kunststof zal niet gaan rotten of kromtrekken. Daarnaast is kunststof ook veel duurzamer en milieuvriendelijker. Voor al het hout moeten er bomen gekapt worden en ontstaat er ontbossing. Een kunststof stoel zal veel langer meegaan en je hebt er bijna geen onderhoud aan. Dit scheel ook weer in kosten en tijd. Ook is kunststof 100% recyclebaar en dus goed voor het milieu. De grondstoffen van de oude stoelen worden weer netjes hergebruikt voor nieuwe stoelen. Een houten stoel kan niet gerecycled worden en voor elk meubel moet weer nieuw hout gebruikt worden. Een ander voordeel van kunststof is dat je veel meer keuze hebt. Kunststof is in elke kleur, vorm en maat beschikbaar en de toepassingsmogelijkheden zijn divers.