/De grootste televisies van het moment

De grootste televisies van het moment

Een bioscoop beleving thuis creëren. Dat wil toch eigenlijk iedereen? Het is idyllisch om dit te doen met een ouderwetse beamer met een groot scherm, maar daarbij laat de beeldkwaliteit te wensen over. Een grote televisie zorgt wel voor het gevoel dat je in een filmhuis zit. In deze blog lees je dan ook alles over de grootste televisie ter wereld en grote televisies voor in je huis.

De grootste televisie ter wereld

Samsung had al een grote televisie op hun naam staan: ‘The Wall’ met een formaat van 150 inch, oftewel een schermdiagonaal van 3,81 meter. Afgelopen jaar heeft Samsung dit overtroffen met The Wall Luxury: een televisie van 292 inch. Dat staat voor 7,4 meter, is vergelijkbaar met een voetbaldoel en is dus enorm! Je zou denken dat de beeldkwaliteit achteruit gaat bij zo’n groot scherm, maar ze maken daarvoor gebruik van een microledscherm. Het lijkt op OLED, doordat de pixels zelf licht geven en individueel uitgeschakeld kunnen worden, maar microled zou minder snel inbranden.

Je kunt het beeld configureren en aanpassen van 73 inch in 2K-definitie tot 292 inch in 8K-definitie. Hij is maar 30 mm dik, wat enorm slank is, en heeft hele dunne randen, waardoor de grootte van het beeld optimaal is. 

Met zo’n groot scherm is het natuurlijk niet mooi om constant een groot zwart vlak aan je muur te hebben hangen, wanneer je geen televisie kijkt. Gelukkig kun je met deze televisie ook profiteren van de Ambient-modus. Dankzij de 100.000 uur durende levensduur kan je daarmee constant mooie schilderijen, foto’s of video’s op het scherm weergeven. 

Een grote televisie in jouw huis 

Natuurlijk is een televisie van 7,4 meter niet geschikt voor ieder huis en iedere bankrekening. Grote televisies die wel geschikt zijn voor in huis, zijn die van 82 en 85 inch. 85 inch staat voor 215,9 cm, wat nog steeds erg groot is. Merken doen hun best om bij deze grote maten een haarscherp beeld te krijgen. Zo is de Sony 85ZG9 (85 inch) voorzien van een 8K-resolutie. Dit produceert zulke scherpe beelden dat het lijkt alsof de serie of film echt in jouw woonkamer afspeelt.  

Waar moet je op letten bij een grote tv?

Wanneer je zo’n grote televisie aanschaft, is het wel belangrijk om op bepaalde punten te letten. Zoals gezegd is het belangrijk dat het een goede beeldkwaliteit heeft. 4K is een duidelijke meerwaarde wanneer je haarscherpe details wilt zien op een groot scherm en met een 8K-resolutie wordt het al helemaal realistisch. 

Ook moet je erop letten dat je voldoende afstand van de televisie kan nemen. Wanneer je te dichtbij een grote televisie zit en je een tenniswedstrijd aan het kijken bent, zal je na een aantal sets al last krijgen van je nek van het heen en weer kijken. Ook is het niet goed voor je ogen om te dicht op een tv te zitten. De vuistregel is dat je de afstand in centimeters van de tv naar de bank, door vijf moet delen. Dan krijg je de perfecte inchmaat. Voor een 85 inch-tv moet je dus minimaal 4,25 m van je televisie af kunnen zitten.