/Hoeveel olie in compressor?

Hoeveel olie in compressor?

Airpress biedt olie aan voor de schroefcompressor en de zuigercompressor. Olie is belangrijk voor een oliegesmeerde compressor, want anders gaat de motor kapot. Het oliepeil dien je minimaal maandelijks te controleren of er nog genoeg inzit. Mocht het niet zo zijn, vul het dan bij. Het oliepeil is afhankelijk van het type compressor die je hebt. Daarbij is het verstandig om de olie na een jaar gebruik of wanneer het er vervuild uitziet te vervangen. Dan houdt je de compressor in topconditie. Verder geldt hier hetzelfde over het luchtfilter en het condens aftappen.

Compressor olie is te verkrijgen in 0,6 liter en de 1 liter variant. Bij deze compressoren moet je regelmatig het olie nakijken. Bij bepaalde compressoren zit een kijkglas, zodat je snel en eenvoudig kunt zien hoeveel olie er nog inzit. En anders heb je altijd een peilstok in de compressor waarmee je de olie kunt nameten. Zit er te weinig olie in, dan kun je dit gewoon bijvullen.

Olie is belangrijk voor de smering van de motor. Het koelt de motor en het absorbeert resten, zoals metaaldeeltjes en verbrandingsresten. Door verse olie zal de compressor soepeler lopen. Door vervuiling zal de motor niet zijn beste prestaties meer halen. Het kans zelfs tot beschadigingen leiden.

Om het jaar of na het aantal bedrijfsuren dien je de olie te vervangen. Op iedere oliecompressor zit een aftapkraan waarmee je eenvoudig de olie eruit kunt laten stromen. Jouw compressor is met deze stappen binnen no-time er weer helemaal klaar voor. Denk er wel om dat je niet twee soorten olie door elkaar mengt, want dit kan leiden tot ongewenste prestaties. Het stappenplan om olie te verversen is als volgt:

Om de olie soepel uit de motor te laten lopen moet je de compressor even een paar minuten aanzetten. De olie wordt even warm gemaakt en zal gemakkelijker uit het olie reservaat stromen

Denk erom dat je altijd de compressor van de stroom en uit hebt staan om ongelukken te voorkomen wanneer je de olie uit het reservaat gaat halen

Verwijder de vuldop, zodat er een beetje lucht inkomt. Draai daarna de aftapplug eraf en vang de olie op met een bakje. Laat het gehele reservoir leeglopen totdat er geen olie meer uitstroomt. Draai daarna de aftapplug er weer in

Nieuwe olie wordt toegevoegd via het vul kanaal. Doe dit met een trechter zodat je niet morst

Controleer regelmatig met het oliepeilstok de olie stand. Er mag beslist niet meer in dan wordt aangegeven. Mocht dit wel gebeuren, draai je de aftapplug eruit om het eruit te laten lopen.

Wanneer je tot de juiste hoeveelheid hebt gevuld, draai je de vuldop er weer op.